widzet

sobota, 16 kwietnia 2016

Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej


Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej

Kilka składników, kilka(naście) minut lepienia, smażenie lub pieczenie i nuggetsy gotowe! Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Nie ma to jak wegański fast food :) Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty.

Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów

Przepis na ok. 20-25 nuggetsów


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • Panierka: pół paczki krakersów*
*pojawiło się dużo pytań, gdzie dostać wegańskie krakersy - my kupujemy w Biedronce

Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej


Przygotowanie:

  1. Przed gotowaniem kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody. Wstawiamy do gotowania pod przykryciem i nie mieszamy w tym czasie. Sprawdzamy tylko co jakiś czas, żeby zobaczyć czy kasza jest już gotowa - gdy będzie, odstawiamy ją do ostygnięcia.
  2. Posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, oliwę, wodę i mąkę mieszamy dokładnie razem z ugotowaną kaszą, aż powstanie spójna masa. Jeżeli masa nie trzyma się zbyt dobrze, dodajemy więcej mąki i/lub wody, żeby wszystko ładnie się skleiło.
  3. Formujemy niewielkie nuggetsy i obtaczamy w panierce z pokruszonych krakersów.
  4. Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  5. Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym z białej fasoli (przepis znajdziecie tutaj) i zajadamy się ze smakiem :) 

Smacznego!


Maugo&Paszko 


Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej

Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej

Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej

1 komentarz:

  1. Hmm, być może zrobiłas zbyt suche ciasto? Ja moczyłam ręce przed lepieniem, żeby ciasto nie przyklejało mi sie do rąk i mocno obtaczałam w drobno pokruszonych krakersach - wszystko sie ładnie trzymało :)

    OdpowiedzUsuń