Za naszymi oknami już wiosna! Chociaż ze słońcem bywa różnie, to warto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój!
Zupa krem z pora
Przepis na 6-8 porcji
Potrzebujemy:
- 3 średniej wielkości pory
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- spory kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- natkę pietruszki
Przyprawy:
- 4 liście laurowe
- 5 ziel angielskich
- kilka liści lubczyku
- kilka liści bazylii
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- olej
- pieprz ziołowy, pieprz i sól
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Z porów zrywamy wierzchnie liście, kroimy białą i zieloną część w plastry. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki kroimy w mniejsze części. Czosnek, pietruszkę, lubczyk oraz bazylię drobno siekamy.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy i dusimy razem.
- Całość zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz ziemniaki i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
- Gdy warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
- Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zupę można podawać z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz