Jeżeli lubicie kokosowe smaki, a batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym, że smakują jak te oryginalne i są nieziemsko dobre, chyba nie musimy pisać :) Kokosowy smak miesza się z rozpływającą czekoladą - to musi być pyszne!
Jaglane batoniki Bounty
Przepis na ok. 25-30 sztuk
Potrzebujemy:
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 puszki dużego mleczka kokosowego (ok. 250-300 ml)
- 200 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
- 100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej
- 4 łyżki ksylitolu/ cukru
- 1 gorzka czekolada na polewę
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby przelać ją na sitku wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
- Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). Dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe (można je bardziej rozdrobnić), ksylitol i wszystko mieszamy i ugniatamy (najlepiej rękami).
- Blachę mniej więcej o wymiarach 30-25 wykładamy papierem do pieczenia (boki również) i wykładamy naszą masę na wysokość ok 2 cm. Ubijamy ją rękami, żeby była zwarta i odstawiamy do ostygnięcia lub wstawiamy do lodówki.
- Czekoladę gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego.
- Schłodzoną masę możemy:
a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow)
b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast) - Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz