widzet

środa, 18 maja 2016

Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia)


Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia)


Jeżeli lubicie kokosowe smaki, a batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym, że smakują jak te oryginalne i są nieziemsko dobre, chyba nie musimy pisać :) Kokosowy smak miesza się z rozpływającą czekoladą - to musi być pyszne!

Jaglane batoniki Bounty

Przepis na ok. 25-30 sztuk


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 puszki dużego mleczka kokosowego (ok. 250-300 ml)
  • 200 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
  • 100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej
  • 4 łyżki ksylitolu/ cukru
  • 1 gorzka czekolada na polewę

Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia)

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby przelać ją na sitku wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
  2. Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). Dokładnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe (można je bardziej rozdrobnić), ksylitol i wszystko mieszamy i ugniatamy (najlepiej rękami).
  4. Blachę mniej więcej o wymiarach 30-25 wykładamy papierem do pieczenia (boki również) i wykładamy naszą masę na wysokość ok 2 cm. Ubijamy ją rękami, żeby była zwarta i odstawiamy do ostygnięcia lub wstawiamy do lodówki. 
  5. Czekoladę gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego.
  6. Schłodzoną masę możemy:
    a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow)
    b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast)
  7. Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Maugo&Paszko


Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia)

Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz