Kuchnia indyjska nie wymaga wielu kombinacji, aby stała się kuchnią roślinną. W imię najprostszych zasad gotowania, przygotowaliśmy dla Was kolejny bardzo prosty przepis, mianowicie pożywny dal z czerwonej soczewicy zwany masur dalem. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut, więc dzisiaj w kuchni nie będzie długiego stania i gotowania, a aromatyczny efekt końcowy potrafi powalić. Oto najprostszy dal z soczewicy. Bierzmy się do roboty!
Najprostszy dal z soczewicy (masur-dal)
Przepis na 4-6 porcji
Potrzebujemy:
- szklankę czerwonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżkę ziaren kolendry
- 1 łyżkę ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej lub oliwa
- 2 szklanki wody
- sok z cytryny
- natkę kolendry/pietruszki
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy w naszym dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę.
- Wszystko dokładnie kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także wszystkie przyprawy. Kolendrę, gorczycę i kmin - jeśli mamy w całości, to miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku. Można oczywiście użyć sproszkowanej wersji.
- Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Całość smażymy od 3-5 minut.
- Teraz wrzucamy soczewicę i zalewamy całość 2 szklankami wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem, do momentu aż czerwona soczewica się rozpadnie.
- Po tym czasie połowę zawartości garnka miksujemy lub blendujemy, a następnie łączymy ze sobą.
- Nasz dal jest już gotowy, jeśli mamy ochotę możemy go doprawić solą i pieprzem. Prawda, że proste? :)
- Dal świetnie nadaję się do jedzenia go z pieczywem, ryżem lub samodzielnie. W każdej wersji smakuje znakomicie. Podajemy go skropionego sokiem z cytryny z dodatkiem świeżo pokrojonej kolendry lub pietruszki. Szybki i prosty obiad gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz