widzet

wtorek, 17 maja 2016

Najprostszy dal z soczewicy


Najprostszy dal z soczewicy

Kuchnia indyjska nie wymaga wielu kombinacji, aby stała się kuchnią roślinną. W imię najprostszych zasad gotowania, przygotowaliśmy dla Was kolejny bardzo prosty przepis, mianowicie pożywny dal z czerwonej soczewicy zwany masur dalem. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut, więc dzisiaj w kuchni nie będzie długiego stania i gotowania, a aromatyczny efekt końcowy potrafi powalić. Oto najprostszy dal z soczewicy. Bierzmy się do roboty! 

Najprostszy dal z soczewicy (masur-dal) 

Przepis na 4-6 porcji


Potrzebujemy: 

  • szklankę czerwonej soczewicy 
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebulę 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 1 łyżkę ziaren kolendry
  • 1 łyżkę ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej lub oliwa
  • 2 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • natkę kolendry/pietruszki
  • pieprz i sól
Najprostszy dal z soczewicy

Przygotowanie: 

  1. Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy w naszym  dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę.   
  2. Wszystko dokładnie kroimy w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także wszystkie przyprawy. Kolendrę, gorczycę i kmin - jeśli mamy w całości, to miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku. Można oczywiście użyć sproszkowanej wersji. 
  4. Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Całość smażymy od 3-5 minut.
  5. Teraz wrzucamy soczewicę i zalewamy całość 2 szklankami wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem, do momentu aż czerwona soczewica się rozpadnie. 
  6. Po tym czasie połowę zawartości garnka miksujemy lub blendujemy, a następnie łączymy ze sobą. 
  7. Nasz dal jest już gotowy, jeśli mamy ochotę możemy go doprawić solą i pieprzem. Prawda, że proste? :)
  8. Dal świetnie nadaję się do jedzenia go z pieczywem, ryżem lub samodzielnie. W każdej wersji smakuje znakomicie. Podajemy go skropionego sokiem z cytryny z dodatkiem świeżo pokrojonej kolendry lub pietruszki. Szybki i prosty obiad gotowy! 

Smacznego!    

Maugo&Paszko

Najprostszy dal z soczewicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz