Boczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie!
Nuggetsy z boczniaków
Przepis na 10-15 nuggetsów
Potrzebujemy:
- 5 dużych boczniaków
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżkę słodkiej papryki
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżeczkę sproszkowanego chilli
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczkę pieprzu
- 1 łyżkę sosu sojowego
- olej do smażenia
- panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności czyścimy i myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części.
- Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą.
- Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej.
- Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy je w panierce.
- Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
- Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym z białej fasoli (przepis znajdziecie tutaj) i zajadamy się ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz