widzet

czwartek, 12 maja 2016

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie


Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Seler. Niewykorzystane dobrodziejstwo. Wyławiany z zupy i czasami zapomniany, a to błąd. Ruszamy z cyklem pomysłów na selera, a dzisiejszy przepis jest jego początkiem. Wyobraźcie sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki... niezły pomysł, co? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) Można, a nawet trzeba!  



Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Przepis na 6-8 porcji 

Potrzebujemy: 

  • 1 dużego selera 
  • 1 gruszkę
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie


Przygotowanie: 
  1. Selera będziemy piekli w skórce, więc go nie obieramy. Dokładnie go myjemy i szorujemy, aby był należycie przygotowany do pieczenia.
  2. Gruszkę obieramy ze skórki, a później za pomocą widelca, ugniatamy ją na jednolitą masę.
  3. Ząbki czosnku miażdżymy dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na selera. Możemy również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej. 
  4. Selera polewamy oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodajemy przyprawy oraz masę gruszkową.
  5. Wszystko dokładnie wcieramy w selera, czynność powtarzamy kilkukrotnie.
  6. Na koniec skrapiamy go sokiem z połówki cytryny, solimy i pieprzymy wg uznania.
  7. Tak przygotowanego selera, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.   
  8. Selera pieczemy przez ok. 1-2 godziny (zależy od piekarnika). Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy możemy go wyjmować.
  9. Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie kroimy na 6-8 sporych części i podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. 
  10. Gotowe! Pozostaje tylko radować zmysły  bogatym smakiem i aromatem!
Smacznego!


Maugo&Paszko 


Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz