Seler. Niewykorzystane dobrodziejstwo. Wyławiany z zupy i czasami zapomniany, a to błąd. Ruszamy z cyklem pomysłów na selera, a dzisiejszy przepis jest jego początkiem. Wyobraźcie sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki... niezły pomysł, co? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) Można, a nawet trzeba!
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie
Przepis na 6-8 porcji
Potrzebujemy:
- 1 dużego selera
- 1 gruszkę
- 1/2 cytryny
- 1 łyżkę octu balsamicznego
- 1 łyżkę sosu sojowego
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Selera będziemy piekli w skórce, więc go nie obieramy. Dokładnie go myjemy i szorujemy, aby był należycie przygotowany do pieczenia.
- Gruszkę obieramy ze skórki, a później za pomocą widelca, ugniatamy ją na jednolitą masę.
- Ząbki czosnku miażdżymy dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na selera. Możemy również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej.
- Selera polewamy oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodajemy przyprawy oraz masę gruszkową.
- Wszystko dokładnie wcieramy w selera, czynność powtarzamy kilkukrotnie.
- Na koniec skrapiamy go sokiem z połówki cytryny, solimy i pieprzymy wg uznania.
- Tak przygotowanego selera, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Selera pieczemy przez ok. 1-2 godziny (zależy od piekarnika). Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy możemy go wyjmować.
- Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie kroimy na 6-8 sporych części i podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.
- Gotowe! Pozostaje tylko radować zmysły bogatym smakiem i aromatem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz