Sałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni.
Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną
Przepis na ok. 2-3 porcje
Potrzebujemy:
- 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- spora garść roszponki
- 1 pomidor
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
Dressing:
- sok z połówki pomarańczy
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Na 1/3 szklankę kaszy dajemy 2/3 szklanki wody. Odrobinę solimy, dodajemy kroplę oliwy i gotujemy pod przykryciem nie mieszając. Dzięki temu nie zrobi nam się z niej papka. Po ugotowaniu kaszę hartujemy zimną wodą (możemy przelać na sitku) i dodajemy kroplę oliwy, żeby kasza nam się nie skleiła.
- Pomidory i ogórka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski razem z roszponką. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną.
- Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sól, pieprz, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy naszą sałatkę i jeszcze raz mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz