Ponownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty!
Wegańska zupa z młodej kapusty
Przepis na 8-10 porcji
Potrzebujemy:
- 1 młodą kapustę
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 1 cebulę
- 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego wg tego przepisu
- olej lub oliwa
- 1 łyżkę cukru trzcinowego/ ksylitolu
- natkę pietruszki/ koperku / wegańska śmietanka - do podania
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, tak samo czynimy z pierwszą warstwą pora.
- Ziemniaki i cebulę kroimy kosteczkę, czosnek siekamy, a marchew, pietruszkę i pora kroimy w plastry. Młodą kapustę również siekamy, ale pozbywamy się głąba. Długość siekanych liści kapusty zależy wyłącznie od nas, ale mogą mieć 3-4 cm.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz plastry pora. Całość smażymy ze sobą do czasu, aż cebula się zeszkli. Uważamy, żeby nie spalić czosnku, bo nada gorzkiego smaku zupie.
- Po tym czasie dorzucamy marchew oraz pietruszkę. Warzywa blanszujemy i dodajemy młodą kapustkę, lekko ją podsmażamy z warzywami.
- Teraz całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy zupa będzie się gotować dodajemy pokrojone ziemniaki.
- Zupę z młodej kapusty gotujemy jeszcze przez 20-30 minut, lub do czasu aż ziemniaki staną się miękkie.
- Na sam koniec dodajemy groszek, jeśli jest on mrożony musi się pogotować z zupą nieco dłużej, jeśli świeży lub konserwowy wystarczy 5 minut.
- Zupa z młodej kapusty powinna posiadać lekko słodkawy posmak, jeśli nie jest dla nas wystarczający, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego lub ksylitolu. Zupę podajemy z pokrojoną świeżą natką pietruszki lub koperku, a także z wegańską śmietanką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz