widzet

niedziela, 22 maja 2016

Wegańska zupa z młodej kapusty

Wegańska zupa z młodej kapusty

Ponownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty! 

Wegańska zupa z młodej kapusty

Przepis na 8-10 porcji 


Potrzebujemy: 

  • 1 młodą kapustę
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę 
  • 1 cebulę
  • 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego wg tego przepisu 
  • olej lub oliwa
  • 1 łyżkę cukru trzcinowego/ ksylitolu
  • natkę pietruszki/ koperku / wegańska śmietanka - do podania
  • pieprz i sól
Wegańska zupa z młodej kapusty

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, tak samo czynimy z pierwszą warstwą pora. 
  2. Ziemniaki i cebulę kroimy kosteczkę, czosnek siekamy, a marchew, pietruszkę i pora kroimy w plastry. Młodą kapustę również siekamy, ale pozbywamy się głąba. Długość siekanych liści kapusty zależy wyłącznie od nas, ale mogą mieć 3-4 cm. 
  3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz plastry pora. Całość smażymy ze sobą do czasu, aż cebula się zeszkli. Uważamy, żeby nie spalić czosnku, bo nada gorzkiego smaku zupie. 
  4. Po tym czasie dorzucamy marchew oraz pietruszkę. Warzywa blanszujemy i dodajemy młodą kapustkę, lekko ją podsmażamy z warzywami.
  5. Teraz całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Gdy zupa będzie się gotować dodajemy pokrojone ziemniaki. 
  7. Zupę z młodej kapusty gotujemy jeszcze przez 20-30 minut, lub do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. 
  8. Na sam koniec dodajemy groszek, jeśli jest on mrożony musi się pogotować z zupą nieco dłużej, jeśli świeży lub konserwowy wystarczy 5 minut. 
  9. Zupa z młodej kapusty powinna posiadać lekko słodkawy posmak, jeśli nie jest dla nas wystarczający, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego lub ksylitolu. Zupę podajemy z pokrojoną świeżą natką pietruszki lub koperku, a także z wegańską śmietanką :)

Smacznego
Maugo&Paszko


Wegańska zupa z młodej kapusty

Wegańska zupa z młodej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz