Wiosna w pełni, więc skoro za oknem jest zielono i kwitnąco, to czemu by nie na talerzu? Zielone szpinakowe kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej idealnie spełniają tę funkcję - smaczne i proste w przygotowaniu oraz bezglutenowe. Nie pozostaje nic innego, jak lecieć do kuchni i zacząć je przygotowywać :)
Zielone kotlety ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bezglutenowe)
Przepis na ok. 15 kotletów
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- garść świeżego szpinaku lub mrożonego
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej + ok. 2-3 łyżki na panierkę (można tez użyć mąki z cieciorki)
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub tej z puszki
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą i wstawiamy do gotowania (1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wody). Odrobinę solimy i czekamy, aż będzie miękka. Potem odstawiamy do ostygnięcia.
- Namoczoną wcześniej ciecierzycę (ok. 8 h) gotujemy z sodą oczyszczoną, dzięki czemu szybciej będzie miękka. Jeżeli nie mieliśmy czasu na namoczenie, możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki.
- Ziemniaki gotujemy lub jeśli mamy pozostałość z wczorajszego obiadu, to używam tych "starszych". Ziemniaki ugniatamy.
- Szpinak świeży siekamy na drobniejsze kawałki, mrożony powinien być już rozdrobniony. Na niewielkiej ilości oleju podduszamy szpinak, żeby odparowała z niego woda.
- Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli i ładnie zarumieni.
- Następnie wszystkie składniki: kaszę, ciecierzycę, rozgniecione ziemniaki, cebulę, szpinak,przyprawy i mąkę dokładnie mieszamy . Nasza masa musi być zwarta, więc jeżeli jest zbyt luźna dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
- Gotową masę formujemy w kotleciki i obtaczamy w mące. Smażymy lub pieczemy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz