widzet

sobota, 14 maja 2016

Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym



Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym

Wiosna pełną parą, więc u nas na talerzach przepyszna zupa z botwinki z dodatkiem mleczka kokosowego. Świetne połączenie słodkości kokosa i botwinki wprawi Was w dobry i pogodny nastrój, nawet jeśli za oknem słońce schowa się nieco za chmurami. Zupa bardzo prosta i bajecznie pyszna! Do roboty! 

Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym

Przepis na 4-6 porcji 


Potrzebujemy: 

  • 2 pęczki botwinki 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego - jak zrobić bulion warzywny?
  • 1 marchewkę 
  • 1 pietruszkę
  • 1 cebulę 
  • 1 ząbek czosnku
  • puszkę mleczka kokosowego
  • olej kokosowy lub oliwę
  • natkę pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego 
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • pieprz i sól 
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy, mniejsze korzenie botwinki kroimy w plastry, większe również ścieramy. Łodygi i liście botwinki siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. 
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek. Cebulę szklimy na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić czosnku, który może przez to zgorzknieć. Następnie wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę i całość smażymy przez 5 minut. 
  3. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. 
  4. Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy go. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną i startą botwinkę wraz z posiekanymi łodygami i liśćmi. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. 
  5. Zupę doprawiamy octem balsamicznym i octem jabłkowym, które nadadzą odrobinę kwaskowatości  naszej zupie. 
  6. Do średniej wielkości miski wlewamy odrobinę zupy i łączymy ją z mleczkiem kokosowym, a następnie wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Do garnka wrzucamy także ugotowane ziemniaki. 
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa nie jest wystarczająco słodka, możemy dodać cukier trzcinowy, ale wiosenna moc botwinki i mleczka kokosowego powinna zadowolić nasze kubki smakowe wystarczającą słodkością :)  
  8. Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 

Maugo&Paszko


Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym

Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz