Maj już się kończy, ale pomysły na wiosenne dania nie mają końca. Dzisiaj polecamy Wam kolejną pachnącą wiosną zupę, której głównym składnikiem jest kalarepa. Uwaga w tej wersji serwujemy ją z liśćmi, które tylko podkreślają jej majowy charakter. Uwaga nr 2 - jest pysznie i prosto! Do roboty! :)
Zupa z kalarepy
Przepis na 6-8 porcji
Potrzebujemy:
- 2 kalarepy z liśćmi
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek pora - biała część
- 2 litry bulionu warzywnego
- natka pietruszki i koperku
- olej lub oliwa
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa.
- Kalarepę dokładnie pozbawiamy skórki. Jedną kroimy w kostkę, a drugą ścieramy na tarce. Liście i łodygę siekamy.
- Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą ścieramy. Pół pietruszki kroimy w kosteczkę, drugą połowę ścieramy na tarce. Białą cześć pora kroimy w plastry. Cebulę i ziemniaki również kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy cebulę, por oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie dorzucamy startą kalarepę, marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy ze sobą przez 5-10 minut.
- Po tym czasie do garnka wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy.
- Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę kalarepę z liśćmi oraz ziemniaki i gotujemy do czasu, aż owe warzywa będę miękkie.
- Pod koniec gotowania zupę doprawiamy pieprzem i solą, a także dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koperku.
- Przed podaniem możemy dorzucić jeszcze zieleniny i podawać zupę z kalarepy z wegańską śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz