Lubicie nieco poeksperymentować w kuchni? Jeśli tak jak my, macie czasami ochotę na niecodzienne danie, które zadziwia już samym wyglądem, to burger jaglano-buraczany w tofu jest pozycja obowiązkową. Przekonajcie się sami, jak cudownym połączeniem jest to danie :)
Burger jaglano-buraczany w tofu
Przepis na ok. 6 burgerów
Potrzebujemy:
- 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów)
- 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duży burak
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1,5 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej) + 2 łyżki do obtoczenia tofu
- 2 łyżki ziaren prażonego siemienia lnianego (lub sezamu czy słonecznika)
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy kasza się gotuje, buraka i marchew obieramy ze skórki. Z buraka odkrajamy 6 plasterków, a resztę ścieramy na tartce do miski, w której będziemy robić masę na kotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część kroimy wzdłuż na plastry, drugą część ścieramy na tartce do miski. Cebulę kroimy w kostkę.
- Ostudzoną kaszę dodajemy do buraczków i marchewki, dodajemy cebulę i przyprawy oraz mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy je na patelni.
- Każdą kostkę tofu kroimy na pół, a każdą połówkę wzdłuż cieńszego boku jak bułkę. 2 łyżki mąki mieszamy z odrobiną wody, aż powstanie niezbyt gęsta, ale niezbyt luźna masa, w której obtaczamy nasze tofu-bułki. Smażymy je na patelni.
- Na koniec smażymy nasze plasterki buraczka i marchewki na złocisty kolor. Wszystko odsączamy na papierowych ręcznikach i składamy w pysznego burgerka.
- Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz