widzet

środa, 1 czerwca 2016

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)


Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Z okazji Dnia Dziecka mamy dla Was kolejny pyszny zamiennik sklepowych batonów. Jaglane batony Bounty bardzo przypadły Wam do gustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :)

Baton Snickers z kaszy jaglanej

Przepis na blachę ok. 25x25 cm

Potrzebujemy:

Masa biała:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych)
Masa karmelowa:
  • 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min)
  • 3 łyżki wody po daktylach
  • 3 łyżki mleka waniliowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • garść całych orzechów ziemnych
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
+ trochę orzechów zmielonych/całych do posypania na wierzch

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Przygotowanie:

1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego.  Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy zmielone w blenderze (ten z ostrzem S dobrze sobie radzi) orzeszki ziemne  i dokładnie mieszamy naszą masę, którą następnie wykładamy na blachę. Masa powinna mieć około 1 cm wysokości.

2. Masa karmelowa: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je z wody (nie wylewamy jej!) i wkładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody po daktylach, 3 łyżki mleka i łyżeczkę oleju kokosowego. Blendujemy całość, a następnie mieszamy z całymi orzechami ziemnymi. Masę układamy na przestudzonej białej warstwie. Blachę wkładamy do lodówki i czekamy ok. 1 h.

3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.  Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także na boki i będziemy mieli pyszne batony :)

Smacznego!

Maugo&Paszko

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz