Z okazji Dnia Dziecka mamy dla Was kolejny pyszny zamiennik sklepowych batonów. Jaglane batony Bounty bardzo przypadły Wam do gustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :)
Baton Snickers z kaszy jaglanej
Przepis na blachę ok. 25x25 cm
Potrzebujemy:
Masa biała:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych)
Masa karmelowa:
- 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min)
- 3 łyżki wody po daktylach
- 3 łyżki mleka waniliowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- garść całych orzechów ziemnych
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka waniliowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy zmielone w blenderze (ten z ostrzem S dobrze sobie radzi) orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy naszą masę, którą następnie wykładamy na blachę. Masa powinna mieć około 1 cm wysokości.
2. Masa karmelowa: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je z wody (nie wylewamy jej!) i wkładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody po daktylach, 3 łyżki mleka i łyżeczkę oleju kokosowego. Blendujemy całość, a następnie mieszamy z całymi orzechami ziemnymi. Masę układamy na przestudzonej białej warstwie. Blachę wkładamy do lodówki i czekamy ok. 1 h.
3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także na boki i będziemy mieli pyszne batony :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz