Był burger z bobu, była pasta, był bób najlepszy-prosto-z-wody, więc dzisiaj dla odmiany falafel z bobu. Bób połączony z kaszą jaglaną, rukolą i szczypiorkiem. Jest zielono, smacznie i prosto. Czyli idealnie na nadchodzące lato :)
Falafel z bobu
Przepis na ok. 25-30 sztuk
Potrzebujemy:
- ok. 400 g surowego bobu
- 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- garść rukoli
- 1 łyżka świeżego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bób płuczemy i wstawiamy do gotowania. Solimy go i odrobinę słodzimy do smaku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy go.
- Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i również wstawiamy do gotowania (1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody). Odrobinę solimy.
- Rukolę, szczypiorek i koperek siekamy drobno.
- Obrany bób rozgniatamy palcami lub widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Zwilżonymi rękami formujemy ok. 2-2,5 cm kulki, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Zajadamy się, póki jest sezon na bób :D
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz