widzet

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Falafel z bobu

Falafel z bobu

Był burger z bobu, była pasta, był bób najlepszy-prosto-z-wody, więc dzisiaj dla odmiany falafel z bobu. Bób połączony z kaszą jaglaną, rukolą i szczypiorkiem. Jest zielono, smacznie i prosto. Czyli idealnie na nadchodzące lato :)


Falafel z bobu

Przepis na ok. 25-30 sztuk


Potrzebujemy:

  • ok. 400 g surowego bobu
  • 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • garść rukoli
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sól, pieprz
Falafel z bobu

Przygotowanie:

  1. Bób płuczemy i wstawiamy do gotowania. Solimy go i odrobinę słodzimy do smaku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy go.
  2. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i również wstawiamy do gotowania (1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody). Odrobinę solimy.
  3. Rukolę, szczypiorek i koperek siekamy drobno.
  4. Obrany bób rozgniatamy palcami lub widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Zwilżonymi rękami formujemy ok. 2-2,5 cm kulki, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Zajadamy się, póki jest sezon na bób :D

Smacznego!

Maugo&Paszko

Falafel z bobu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz