Kontynuujemy naszą przygodę z kuchnią indyjską, w której dużo jest prostych i smakowitych dań. Tym razem bierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy im leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła!
Pakora z kalafiora (gobi pakora)
Przepis na ok. 2-3 porcje
Potrzebujemy:
- pół główki małego kalafiora
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy
- 6-7 łyżek wody
- 3/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie, w zamian można dodać trochę więcej soli)
Przygotowanie:
- Kalafiora myjemy i kroimy dzielimy na różyczki. Jeżeli są duże, to dzielimy je na mniejsze części - takie będzie nam wygodniej smażyć.
- Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą oraz z przyprawami. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję, która dokładnie oblepi naszego kalafiora i "zaczepi" się na nim.
- Części kalafiora obtaczamy dokładnie w grubej warstwie ciasta i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (lejemy go trochę więcej na patelnię, żeby ciasto było w nim trochę zanurzone). Smażymy go ok. 2-3 minuty, aż ładnie się zarumieni i przekręcamy na drugą stronę.
- Naszą gotową pakorę odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz