Sezon na bób w pełni, więc dzisiaj jedna z wariacji na temat tego prze-pysz-ne-go warzywka - pasta z bobu z dodatkiem świeżego koperku i ziaren słonecznika, którą można posmarować kanapki lub użyć jako uzupełnienie do obiadu. Smakuje super, więc róbcie szybko, póki bób jeszcze jest! :)
Pasta z bobu
Przepis na ok. 220 g
Potrzebujemy:
- ok. 200 g ugotowanego i obranego bobu (ok. 1 "czubata" szklanka)
- 1 łyżka ziaren prażonego słonecznika
- 1,5-2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy/oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy potrzebną nam ilość.
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią.
- Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor na łyżce oliwy.
- Wszystkie przygotowane składniki oraz przyprawy, oprócz posiekanego koperku, wrzucamy do miski i blendujemy. Jeżeli całość jest zbyt sucha możemy dodać odrobinę wody.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy go ze zblendowaną pastą. Gotowe!
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz