Wracamy do prostych, szybkich i przepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Zróbcie je na obiad, a obiecujemy, że nie pożałujecie! Do dzieła!
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane
Przepis na ok 13-15 kotletów
Potrzebujemy:
- ok. 6 średniej wielkości ziemniaków
- ok. 15 sztuk suszonych pomidorów
- ok. 15 sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki prażonych pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej)
- pół łyżeczki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy.
- Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
- Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć zwartą i gęstą konsystencję. Gdy masa się rozpada, należy dodać odrobinę więcej mąki, gdy jest zbyt sucha, dolewamy troszkę wody. Spójność masy może zależeć od gatunku ziemniaków - najlepiej wybierać te wodniste, a nie sypkie.
- Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz