widzet

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Zupa krem z białych warzyw jest bardzo prosta w wykonaniu i sycąca. Posiada lekki słodkawy smak i idealnie nadaje się  letnie leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w  krainie zmysłów! 

Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Przepis na 4-6 porcji

Potrzebujemy:

  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 3-4 różyczki kalafiora
  • 1/4 selera
  • 2 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki 
  • 1 białą część pora 
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczkę startego imbiru
  • 1 łyżeczkę kardamonu
  • oliwę
  • prażona garść orzechów włoskich
  • szczypiorek
  • pieprz i sól 
Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części - plastry. Cebulę kroimy w kostkę, aby lepiej się podsmażyła, czosnek siekamy. 
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula ładnie się zarumieni, ale nie przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą. 
  3. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. 
  4. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem. 
  5. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą. 
  6. Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem, odrobiną oliwy oraz prażonymi orzechami włoskimi. 


Smacznego!
Maugo&Paszko

Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Zupa krem z białych warzyw z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz