Zupa krem z białych warzyw jest bardzo prosta w wykonaniu i sycąca. Posiada lekki słodkawy smak i idealnie nadaje się letnie leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów!
Zupa krem z białych warzyw z orzechami
Przepis na 4-6 porcji
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 3-4 różyczki kalafiora
- 1/4 selera
- 2 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 białą część pora
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczkę startego imbiru
- 1 łyżeczkę kardamonu
- oliwę
- prażona garść orzechów włoskich
- szczypiorek
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części - plastry. Cebulę kroimy w kostkę, aby lepiej się podsmażyła, czosnek siekamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula ładnie się zarumieni, ale nie przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą.
- Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem.
- Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą.
- Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem, odrobiną oliwy oraz prażonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz