Kolejne łakocie na naszym blogu, tym razem czekoladki pistacjowe z kaszy jaglanej i masła pistacjowego. Tylko kilka składników i kilka chwil roboty do pełni szczęścia :) :) :)
Czekoladki pistacjowe
Przepis na ok 25 sztuk
Potrzebujemy:
Masa:- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki ksylitolu / cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ok. 13-15 łyżeczek masła pistacjowego Primavika
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w szklance mleka sojowego. Do gotowania dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i ksylitol.
- Po ugotowaniu dodajemy ok. 15 łyżeczek masła pistacjowego (ewentualnie można zblendować pistacje, jeżeli ktoś nie ma masła). Wszystko blendujemy na gładką masę i mokrymi rękami formujemy niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
- Roztapiamy czekoladę z mlekiem i olejem kokosowym. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz