widzet

poniedziałek, 4 lipca 2016

Czekoladki pistacjowe

Czekoladki pistacjowe

Kolejne łakocie na naszym blogu, tym razem czekoladki pistacjowe z kaszy jaglanej i masła pistacjowego. Tylko kilka składników i kilka chwil roboty do pełni szczęścia :) :) :)

Czekoladki pistacjowe

Przepis na ok 25 sztuk


Potrzebujemy:

Masa:
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki ksylitolu / cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ok. 13-15 łyżeczek masła pistacjowego Primavika

Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego


Czekoladki pistacjowe

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w szklance mleka sojowego. Do gotowania dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i ksylitol.
  2. Po ugotowaniu dodajemy ok. 15 łyżeczek masła pistacjowego (ewentualnie można zblendować pistacje, jeżeli ktoś nie ma masła). Wszystko blendujemy na gładką masę i mokrymi rękami formujemy niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
  3. Roztapiamy czekoladę z mlekiem i olejem kokosowym. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

Maugo&Paszko

Czekoladki pistacjowe

Czekoladki pistacjowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz