Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :)
Kotlety z młodej kapusty
Przepis na ok. 17-20 sztuk
Potrzebujemy:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek mąki
Przyprawy:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety.
- W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku, a następnie gotujemy pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dodajemy do miski z kapustą.
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy na desce i również drobniej kroimy. Dodajemy do miski razem z przyprawami. Przed dodaniem mąki warto spróbować, czy masa jest wystarczająco słona - kapusta była wcześniej osolona, więc nie chcemy przesolić naszej masy :) W zależności od potrzeb dodajemy więcej lub mnie soli i/lub sosu sojowego.
- Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. Mokrymi rękami formujemy średniej wielkości kotleciki i układamy je na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 min w 180*C, aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz