Jak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę na ciepło lub zimno - nuggetsy kalafiorowe. Trzeba korzystać z sezonu na kalafiory i testować je w różnych wersjach. Oto jeden z naszych pomysłów :)
Nuggetsy z kalafiora
Przepis na ok 10-12 nuggetsów
Potrzebujemy:
- pół średniej wielkości kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- pieprz, sól
- Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana)
Przygotowanie:
- Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, rozgniatamy go widelcem (nie ugniatamy go na miazgę, tylko z grubsza zostawiając niewielkie kawałki kalafiora:) i czekamy aż trochę ostygnie.
- Do kalafiora dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mąkę i resztę przypraw (bez soli). Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na talerzu rozgniatamy płatki kukurydziane, które posłużą nam za panierkę. Uformowane nuggetsy obtaczamy w płatkach.
- Gotowe nuggetsy smażymy lub pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 200*C - układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy, aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz