Naleśniki można jeść na różne sposoby, na słono, na słodko - my dzisiaj dość tradycyjnie, czyli z pieczarkami. Klasyka gatunku czyli prosty i szybki przepis na obiad :)
Krokiety z pieczarkami
Przepis na ok. 10 sztuk
Potrzebujemy:
Farsz:- 600-700 g pieczarek
- 2 cebule średniej wielkości
- 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz
- garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie)
- bułka tarta (na panierkę)
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę.
- Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników.
- Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała, wtedy możemy delikatnie zwilżyć wodą powierzchnię naleśnika, tak, aby bułka się trzymała. Gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz