Przygotowaliśmy dla Was piekielnie pyszną i szybką opcję śniadaniową - wegańskie placki pancakes. Same w sobie są już słodziutkie, ale zawsze atmosferę można dosłodzić pysznym syropem klonowym i owocami. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły. To jak, pędzicie już do kuchni? :)
Bananowo-orzechowy pancakes śniadaniowy w 5 minut
Przepis na 1 porcję (ok. 5 małych placuszków)
Potrzebujemy:
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżeczki masła Mix Orzechowy Crunchy Primavika
- 1,5 łyżeczki karobu (lub 1 łyżeczka kakao)
- 1,5 łyżeczki płatków/wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
- + ewentualnie syrop klonowy/kokosowy itp. do polania na wierzch
Przygotowanie:
- Banana rozgniatamy widelcem na "papkę" i mieszamy z masłem orzechowym. Dodajemy karob, płatki kokosowe oraz chia. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z dość płynnej masy formujemy małe placki na patelni i smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
- Zdejmujemy, układamy na sobie, polewamy syropem lub przystrajamy bananami i wcinamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz