Słodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery!
Burger marchewkowy z masłem orzechowym
Przepis na 4 burgery
Potrzebujemy:
- 3 duże marchewki
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (u nas bez soli i cukru od Primavika)
- 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub innej)
- 1/5 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami. Czosnek zgniatamy i siekamy bardzo drobno. Mieszamy to razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i wrzucamy na patelnię (nie dodajemy oleju!). Podsuszamy ok 2-3 minuty mieszając, żeby woda z marchewki odparowała, a smaki sobą przeszły.
- Gotowe warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło orzechowe, przyprawy, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody.
- Formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Voilà!
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz