widzet

sobota, 3 września 2016

Burger marchewkowy z masłem orzechowym


Burger marchewkowy z masłem orzechowym
Słodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery!




Burger marchewkowy z masłem orzechowym

Przepis na 4 burgery


Potrzebujemy:

  • 3 duże marchewki
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (u nas bez soli i cukru od Primavika)
  • 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub innej)
  • 1/5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
Burger marchewkowy z masłem orzechowym

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami. Czosnek zgniatamy i siekamy bardzo drobno. Mieszamy to razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i wrzucamy na patelnię (nie dodajemy oleju!). Podsuszamy ok 2-3 minuty mieszając, żeby woda z marchewki odparowała, a smaki sobą przeszły. 
  2. Gotowe warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło orzechowe, przyprawy, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody.
  3. Formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. Voilà!

Smacznego!

Maugo&Paszko

Burger marchewkowy z masłem orzechowym

Burger marchewkowy z masłem orzechowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz