Jesień to niewątpliwie sezon dyniowy - pomarańczowy kolor nie tylko idealnie współgra ze zmieniającymi kolor liśćmi, ale także pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Korzystając z sezonowych dobrodziejstw upichciliśmy banalnie proste indyjskie kotlety z dyni. Podarujemy Wam trochę słońca, tacy jesteśmy fajni! :D
Do kotletów z dyni idealnie
nadaje się 5-minutowe
domowe pesto z pietruszki :)
Indyjskie kotlety z dyni
Przepis na ok. 10-12 średnich kotletów
Potrzebujemy:
- 2 szklanki startej surowej dyni
- 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Panierka:
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- szczypta chilli
Przygotowanie:
- Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach.
- Do dyni dodajemy mąkę, wodę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej i najdokładniej zrobimy to rękami.
- Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli - formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym.
- Podawać z domowym pesto z natki pietruszki! :) Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz