Jeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :)
Jaglany krem czekoladowo-migdałowy
Przepis na ok. 300 g
Potrzebujemy:
- pół szklani nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody do gotowania
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 15 namoczonych daktyli
- 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego
- 3,5 łyżeczki kakao
- 7 łyżeczek zmielonych migdałów
- 4 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zalewamy szklanką wody i dodajemy szczyptę soli oraz olej kokosowy.
- Kaszę gotujemy pod przykryciem, aż będzie gotowa.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Następnie odcedzamy je i w blenderze miksujemy na gładko.
- Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy!
- Smarujemy nim kanapki, ciastka lub wyjadamy całość łyżeczką i wmawiamy sobie, że nie zrobiliśmy niczego złego, a następnie przygotowujemy drugą porcję :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz