Zielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :)
Do pesto polecamy pyszne
indyjskie kotleciki z dyni :)
Pesto z natki pietruszki
Przepis na ok. 200g
Potrzebujemy:
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
- Umytą pietruszkę siekamy na drobniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem, oliwą, przyprawami oraz odsączonym słonecznikiem.
- Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku.
- Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz