widzet

niedziela, 18 września 2016

Słodkie spaghetti z batatem


Słodkie spaghetti z batatem

Do makaronu można wyczarować różne cuda i dodatki. Oto kolejny przepis i wariacja dla fanów roślinnego spaghetti. Tradycyjnie szybkie i proste danie dla zabieganych nawet weekend - spaghetti ze słodkim batatem, marchewką i śliwką, ale także pełne świeżości dzięki bazylii i pietruszce. Sami wypróbujcie i przekonajcie się jak pyszna jest siła prostoty! 

Słodkie spaghetti z batatem 

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:

  • 1 dużego batata ok. 400-500g
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • pół paczki makaronu typu spaghetti
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dużą marchewkę
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżkę suszonego oregano
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • pieprz i sól
  • oliwa lub olej
Słodkie spaghetti z batatem

Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. 
  2. Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę. 
  4. Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą. 
  5. Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy. 
  6. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 
  7. Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :) 

Smacznego!

Maugo&Paszko

Słodkie spaghetti z batatem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz