Do makaronu można wyczarować różne cuda i dodatki. Oto kolejny przepis i wariacja dla fanów roślinnego spaghetti. Tradycyjnie szybkie i proste danie dla zabieganych nawet weekend - spaghetti ze słodkim batatem, marchewką i śliwką, ale także pełne świeżości dzięki bazylii i pietruszce. Sami wypróbujcie i przekonajcie się jak pyszna jest siła prostoty!
Słodkie spaghetti z batatem
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
- 1 dużego batata ok. 400-500g
- 500 g przecieru pomidorowego
- pół paczki makaronu typu spaghetti
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 dużą marchewkę
- garść natki pietruszki
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżkę suszonego oregano
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- pieprz i sól
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.
- Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę.
- Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą.
- Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy.
- Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz