Dzisiaj proponujemy coś na osłodę - ciasto bardzo czekoladowe i to bez pieczenia! Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, co pozwala szybko zanurzyć się we wspaniałym smaku! :D
Ciasto bardzo czekoladowe (bez pieczenia)
Przepis na małą tortownicę o średnicy 18 cm
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie wegańskich herbatników (100 g)*
- 10 namoczonych daktyli
- 1 banan
- 1 porcja domowego kremu jaglanego czekoladowo-migdałowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy je i miksujemy na gładko w blenderze.
- Herbatniki wkładamy do woreczka i ugniatamy. Łączymy je dokładnie z rozdrobnionymi daktylami (najdokładniej zrobimy to rękami, masa musi być zwarta) i rozgniatamy równomiernie na spód blachy/naczynia.
- Na przygotowany spód wykładamy domowy krem czekoladowo-migdałowy.
- W rondelku roztapiamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta, który dodatkowo dekorujemy plasterkami banana. Wierzch można ozdobić także pokruszonymi herbatnikami lub posypać kakao.
- Wstawiamy ciacho do lodówki na chwilę, aby się schłodziło, a następnie zajadamy się ze smakiem:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz