Dzisiaj prosty, ale bardzo syty przepis na obiad. Makaron, brokuł i sos brokułowo-serowy bez sera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :)
Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
- ok. 160-200 g makaronu (u nas bezglutenowy makaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl)
Sos:
- 3/4 średniego brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (tu do kupienia)
- 5-6 łyżek wody (lub więcej, jeśli będzie za gęsty)
- 4 łyżeczki musztardy
Posypka na wierzch:
- 2 średniej wielkości kromki chleba (najlepiej czerstwego)*
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli (lub dwie, jak ktoś lubi:)
- 2-3 łyżeczki zmielonych migdałów (tu do kupienia)
*jeśli ktoś chce uzyskać wersję bezglutenową, zamiast chleba można użyć np. śniadaniowych płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
- Brokuła gotujemy na parze (lub w wodzie). Odrobinę go solimy.
- Makaron wstawiamy do gotowania. Wodę również solimy do smaku.
- Sos: ugotowanego brokuła blendujemy (możemy odłożyć kilka różyczek do dekoracji na wierzch). Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w małą kosteczkę, na 1 łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy go na patelni, aż się zarumieni - dodajemy do zblendowanego brokuła. Dodajemy także płatki drożdżowe, musztardę, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ponownie blendujemy. Sos ma być dość gęsty, ale nie za bardzo, aby go rozrzedzić dodajemy ok. 5-6 łyżek wody (lub więcej, jeśli zajdzie potrzeba). Możemy użyć wody po gotowaniu brokuła, wtedy jeszcze bardziej podkreślimy jego smak.
- Posypka: chleb rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze z ostrzem "S", dodajemy oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę".
- Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 5-10 min w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz