Dni coraz chłodniejsze i szare, więc proponujemy trochę słonecznego koloru w kuchni! Soczyście żółta zupa kukurydziana zaspokoi nie tylko apetyt, ale też zachwyci zmysły i rozgrzeje w zimny dzień :) Przepis jest banalnie prosty, więc warto, a nawet trzeba wypróbować!
Zupa krem z kukurydzy
Przepis na ok. 4 porcje
Potrzebujemy:
- 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej)
- 4 małe ziemniaki
- 1 duża cebula
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4-2/4 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane i umyte kolby łamiemy na pół i nożem ścinamy ziarna. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystko wrzucamy razem do jednego garnka i zalewamy wodą trochę ponad warzywa.
- Dodajemy sól i pieprz wedle uznania i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodajemy resztę przypraw i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.
- Zupę podajemy z podprażonymi na patelni ziarnami kukurydzy (przed blendowaniem wyjmujemy 2-3 łyżki) oraz ze szczyptą chilli.
- Można podawać z odrobiną sosu sojowego i kroplą śmietanki sojowej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz