Za oknem szaro i buro, więc na chłodne jesienne dni polecamy pyszną przekąskę - idealną do chrupania podczas filmowych seansów czy leniwego odpoczynku. Przedstawiamy paluszki z cukinii - pyszną przekąskę na ciepło i na zimno.
Paluszki z cukinii
Przepis na ok. 16 sztuk
Potrzebujemy:
- 1 nieduża cukinia
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
- 6 łyżek wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek z pestkami.
- Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej.
- Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie się przyrumieniła).
- Do paluszków polecamy ekspresowy majonez/sos czosnkowy z białej fasoli lub pesto z natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz