Kolejna propozycja na kanapki - pasta z tofu ze smażoną cebulką. Przypomina nieco wegański smalczyk, ale smak pysznej, lekko słodkawej, zarumienionej na oleju cebulki znakomicie dominuje nad resztą. Dodatek ogórka kiszonego podkreśla smak. Obłęd, róbcie!
Cebulowa pasta z tofu
Przepis na 250 g pasty
Potrzebujemy:
- 2 duże cebule lub 3 średnie
- 180 g naturalnego tofu Polsoi
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności obieramy cebule i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę.
- Cebulę smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieje. Zajmie to trochę czasu, ale o taki smak pasty nam chodzi.
- Do kielicha blendera wrzucamy podsmażoną cebulę i lekko blendujemy, żeby nie przerobić całości na jednolitą masę.
- Teraz dodajemy pokruszone na mniejsze części tofu, łyżkę oleju, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy.
- Nasza cebulowa pasta z tofu jest już gotowa. Wystarczy posmarować nią pieczywo, dorzucić kiszonego ogórka i się zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz