widzet

niedziela, 20 listopada 2016

Cebulowa pasta z tofu


Cebulowa pasta z tofu

Kolejna propozycja na kanapki - pasta z tofu ze smażoną cebulką. Przypomina nieco wegański smalczyk, ale smak pysznej, lekko słodkawej, zarumienionej na oleju cebulki znakomicie dominuje nad resztą. Dodatek ogórka kiszonego podkreśla smak. Obłęd, róbcie!

Cebulowa pasta z tofu

Przepis na 250 g pasty


Potrzebujemy:

  • 2 duże cebule lub 3 średnie
  • 180 g naturalnego tofu Polsoi
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Cebulowa pasta z tofu

Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebule i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. 
  2. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieje. Zajmie to trochę czasu, ale o taki smak pasty nam chodzi. 
  3. Do kielicha blendera wrzucamy podsmażoną cebulę i lekko blendujemy, żeby nie przerobić całości na jednolitą masę. 
  4. Teraz dodajemy pokruszone na mniejsze części tofu, łyżkę oleju, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy.
  5. Nasza cebulowa pasta z tofu jest już gotowa. Wystarczy posmarować nią pieczywo, dorzucić kiszonego ogórka i się zajadać. 

Smacznego! 

Maugo&Paszko

Cebulowa pasta z tofu

Cebulowa pasta z tofu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz