Mały Meksyk w kuchni? Czemu by nie! :) Trochę intensywnych kolorów, smaków, kilka chwil roboty i klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Można zawinąć w tortillę i obiad można podawać :)
Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej
Przepis na ok. 50 małych sztuk
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chilli lub inna ostra
- pół papryki czerwonej
- 3/4 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy ją 1,5 szklanki wody, odrobinę solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
- W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek.
- Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę.
- Wszystko dokładnie mieszamy - masa powinna być zwarta i dość gęsta, a następnie formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju do momentu aż się zarumienią.
- Gotowe kuleczki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Klopsiki jemy w pszennej tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz