widzet

niedziela, 27 listopada 2016

Torcik oreo - bez pieczenia


Torcik oreo
Na leniwe popołudnie proponujemy trochę słodkości - torcik oreo z kaszą jaglaną. Potrzebujemy tylko kilku składników, a samo wykonanie jest bardzo proste i nie potrzebuje pieczenia. Polecamy wypróbować :)

Torcik oreo - bez pieczenia

Przepis na małą blachę o średnicy 18 cm

Potrzebujemy:

  • 2 duże opakowania oreo - 32 sztuki ciastek (odkładamy z tego 4 ciasteczka do ozdobienia gotowego tortu!)
  • 1 mleczko kokosowe w puszce
  • 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 8 daktyli suszonych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • olej kokosowy
Torcik oreo

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, następnie zalewamy całą puszką mleczka kokosowego, odrobinę solimy, cukrzymy i gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka.  
  2. W tym czasie zajmujemy się rozdzielaniem ciasteczek oreo - do jednej miseczki odkładamy część ciemną, do drugiej biały środek. 
  3. Wszystkie ciemne ciastka rozdrabniamy w blenderze - 3/4 z tego będzie wykorzystana do zrobienia spodu ciasta, 1/4 posłuży do posypania góry. 
  4. Spód ciasta: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Bierzemy 3/4 rozdrobnionych ciastek i miksujemy na gładko razem z odsączonymi daktylami oraz 2 łyżkami oleju kokosowego. Gotowa masa powinna być w miarę spójna i lepiąca. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Odstawiamy do lodówki. 
  5. Nadzienie: Ostudzoną kaszę jaglaną blendujemy z masą z ciastek oreo oraz łyżeczką oleju kokosowego. Wykładamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki na moment.
  6. Wierzch: czekoladę roztapiamy w rondelku z odrobiną wody. Lekko wystudzona, ale nadal płynną układamy na wierzch, na to posypujemy pozostałe rozdrobnione ciasteczka. Wierzch dodatkowo ozdabiamy przeciętymi na pół ciastkami. Wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

Maugo&Paszko

Torcik oreo

Torcik oreo

Torcik oreo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz