Jesienną i zimową porą pogoda nas nie rozpieszcza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszej kuchni nie sprawić sobie potraw, które przypomną nam odrobinę lata. Tak będzie właśnie dzisiaj, a to za sprawą niezwykle prostej, pachnącej bazylią i mającą słodki smak toskańską zupą pomidorową, która rozgrzeje i nasyci każdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się z nami do słonecznej Toskanii!
Toskańska zupa pomidorowa
Przepis na 4-6 porcji
Potrzebujemy:
- 800g pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża bagietka
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeża lub suszona bazylia
- suszone oregano
- 1 l bulionu warzywnego - najlepiej z tego przepisu
- natka pietruszki
- 150 ml sojowej śmietanki
- oliwa
- cukier
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy bulion warzywny, wyciągamy z niego ziela angielskie, liście laurowe i zieleninę. Zostawiamy marchewki i pietruszki, które zblendujemy razem z zupą.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu i dodajemy cukier, aby całość się skarmelizowała.
- Pół bagietki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli na patelnię. Doprawiamy 1 łyżką suszonej bazylii, lub garścią świeżej oraz 1 łyżką oregano. Wszystko mieszamy ze sobą.
- Drugą połowę bagietki kroimy na kromki i pieczemy lub smażymy, tworząc grzanki do zupy. Możemy je otoczyć w oleju i posypać bazylią.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów, to wcześniej obieramy je ze skórki, a następnie kroimy w mniejsze części. Jeśli używamy pokrojonych pomidorów z puszki, odcedzamy je z zalewy. Zalewę wrzucamy do bulionu, a pomidory przysmażamy z cebulą i bagietką na patelni.
- Zawartość patelni dodajemy do bulionu warzywnego, mieszamy ze sobą i blendujemy.
- Na koniec całość zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą, śmietanką sojową, a także 1 łyżką bazylii i oregano.
- Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz