Jeżeli nie przepadacie za tradycyjnymi kotletami sojowymi, to mamy dla Was przepis z ich użyciem, ale z zupełnie innym efektem smakowym. Przedstawiamy nuggetsy sojowe, które z przyjemnością zagoszczą na Waszym stole nie tylko w porze obiadowej. Nie musimy chyba dodawać, że wykonanie jest proste, latwe i przyjemne? :)
Nuggetsy sojowe
Przepis na ok. 12 sztuk
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie kotletów sojowych 100 g
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sezam (do panierki)
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę w garnku doprawiając ją zielem angielskim, liśćmi laurowymi, kozieradką, solą i pieprzem. Wrzucamy kotlety sojowe do wrzątku i gotujemy ok. 7-10 minut. Po zagotowaniu odsączamy je z wody i czekamy aż chwilkę ostygną.
- Kotlety kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze z ostrzem S - rozdrabniamy je niemalże na gładką masę.
- Czosnek kroimy w drobną kostkę, solimy odrobinę i rozgniatamy nożem na desce, aby uwolnić jego aromat.
- Do kotletów dodajemy posiekany czosnek, musztardę, sos sojowy, płatki drożdżowe i mąkę. Warto spróbować masę przed smażeniem, jeżeli jest taka potrzeba, jeszcze odrobinę solimy i pieprzymy.
- Masę bardzo dokładnie mieszamy rękami, powinna mieć dość zwartą i lepiącą się konsystencję. Formujemy z niej małe nuggetsy, które obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią - sezam łatwo się może przypalić, więc trzeba pilnować i co jakiś czas przekręcać nasze kotleciki.
- Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i zajadamy się podając z sosem bbq lub innym ulubionym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz