Jeżeli potrzebujecie pomysłu na deser, a goście przychodzą za 20 minut, to zdecydowanie polecamy nasze pomarańczowe praliny z bakaliami oblane pyyyyszną czekoladą :)
Praliny pomarańczowe
Przepis na ok. 8-10 sztuk
Potrzebujemy:
- 12 daktyli suszonych
- duża garść ulubionych orzechów (u nas migdały i nerkowce)
- sok i miąższ z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- pół tabliczki czekolady
- orzechy/wiórki kokosowe/cukrowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
- Daktyle siekamy drobno. Orzechy również siekamy (lub rozdrabniamy w blenderze).
- Z pomarańczy wyciskamy sok i wyjmujemy miąższ.
- Do rondelka wlewamy sok z miąższem, posiekane daktyle i orzechy, wiórki i łyżeczkę oleju kokosowego. Na małym ogniu gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sok odparuje i masa będzie dość gęsta. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
- Czekoladę roztapiamy w oddzielnym rondelku z odrobiną wody lub mleka roślinnego.
- Z masy formujemy spłaszczone kulki i silikonowym pędzelkiem nakładamy na wierzch czekoladę, którą dekorujemy orzechami/wiórkami/posypką. Wkładamy całość na chwilę do lodówki i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz