Już za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak.
Tofu po grecku
Przepis na ok. 2 porcje
Potrzebujemy:
- 1 kostka tofu naturalnego 180 g
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 małego selera
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól, pieprz
- olej
Panierka:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 10-11 łyżek wody
- 6 łyżeczek suchych płatków nori (przed dodaniem do panierki namaczamy)
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut, aż się zeszkli.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz i pieprz cytrynowy, sos sojowy oraz ziela angielskie i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze 5 minut podduszamy (jeśli warzywa są suche dolewamy odrobinę wody).
- Nori (mamy nori w płatkach) zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż napęcznieją. (Jeżeli posiadanie nori w listkach możecie je zblendować na drobne kawałki lub posłużyć się całymi płatami i owinąć tofu nori, a potem obsmażyć w panierce)
- W tym czasie tofu odsączamy i kroimy w poprzek na kawałki ok. 1 cm grubości. Wierzch delikatnie drapiemy widelcem (o tak - KILK), aby lepiej przyczepiła się do niego panierka.
- W miseczce przygotowujemy panierkę: najpierw mieszamy mąkę z wodą, solą oraz pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz