widzet

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Tofu po grecku

Tofu po grecku

Już za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak.

Tofu po grecku

Przepis na ok. 2 porcje

Potrzebujemy:

  • 1 kostka tofu naturalnego 180 g
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól, pieprz 
  • olej

Panierka:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 10-11 łyżek wody
  • 6 łyżeczek suchych płatków nori  (przed dodaniem do panierki namaczamy)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
Tofu po grecku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut, aż się zeszkli. 
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz i pieprz cytrynowy, sos sojowy oraz ziela angielskie i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze 5 minut podduszamy (jeśli warzywa są suche dolewamy odrobinę wody).
  3. Nori (mamy nori w płatkach) zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż napęcznieją. (Jeżeli posiadanie nori w listkach możecie je zblendować na drobne kawałki lub posłużyć się całymi płatami i owinąć tofu nori, a potem obsmażyć w panierce)
  4. W tym czasie tofu odsączamy i kroimy w poprzek na kawałki ok. 1 cm grubości. Wierzch delikatnie drapiemy widelcem (o tak - KILK), aby lepiej przyczepiła się do niego panierka.
  5. W miseczce przygotowujemy panierkę: najpierw mieszamy mąkę z wodą, solą oraz pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  6. Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki. 

Smacznego!

Maugo&Paszko

Tofu po grecku

Tofu po grecku

Tofu po grecku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz