Dla fanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :)
Wegański kebab / gyros
Przepis na 1 porcję
Potrzebujemy:
- 1 placek dużej tortilli
- 5 kotlecików sojowych
- pół pomidora
- 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat)
- 1/8 papryki czerwonej
- kilka plasterków cebuli
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu lub śmietanki, albo pominąć)
- 2 łyżeczki sosu bbq (lub ketchupu)
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy gyros i 1 łyżeczki sosu sojowego, odrobinę solimy i gotujemy ok. 5 min, aż zmiękną. Odsączamy i czekamy aż ostygną. Następnie kroimy kotlety w pasy i obtaczamy w marynacie (1 łyżeczka przyprawy gyros + 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka sosu sojowego + odrobina soli i pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy kawałki kotletów sojowych). Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
- Sałatę siekamy drobno, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
- Sos: możemy zrobić z dowolnych ulubionych składników - może to być sojonez + ketchup lub inne składniki. My akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq.
- Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz