Za oknem już coraz częściej gości słońce, ale na dworze wciąż czuć chłody powiew wiatru. Byliśmy przekonani, że dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :)
Krem z marchewki w orientalnym stylu
Przepis na ok. 4 porcje
Potrzebujemy:
- 4 średnie marchewki
- 1/4 główki kalafiora
- 2 małe ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok i miąższ z połówki pomarańczy
- ok. 400 ml wody
- 1 cm imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego)
- 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju - do momentu, aż się zarumienią.
- Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę oraz drobno posiekany imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą. Na koniec dodajemy jeszcze sok i miąższ z połówki pomarańczy.
- Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut - tak, aby aromaty warzyw i przypraw uwolniły się i wymieszały ze sobą.
- Po zagotowaniu, gdy zupa troszkę ostygnie, blendujemy ją na gładką masę. Gdy podczas gotowania część wody odparowała i zupa jest zbyt gęsta - dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Robimy domowe grzanki i obiad można podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz