widzet

piątek, 24 lutego 2017

Krem z marchewki w orientalnym stylu

 Krem z marchewki w orientalnym stylu

Za oknem już coraz częściej gości słońce, ale na dworze wciąż czuć chłody powiew wiatru. Byliśmy przekonani, że dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :)




Krem z marchewki w orientalnym stylu

Przepis na ok. 4 porcje


Potrzebujemy:

  • 4 średnie marchewki
  • 1/4 główki kalafiora
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i miąższ z połówki pomarańczy
  • ok. 400 ml wody
     Przyprawy:
  • 1 cm imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
Krem z marchewki w orientalnym stylu

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju - do momentu, aż się zarumienią.
  2. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę oraz drobno posiekany imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą. Na koniec dodajemy jeszcze sok i miąższ z połówki pomarańczy.
  4. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut - tak, aby aromaty warzyw i przypraw uwolniły się i wymieszały ze sobą.
  5. Po zagotowaniu, gdy zupa troszkę ostygnie, blendujemy ją na gładką masę. Gdy podczas gotowania część wody odparowała i zupa jest zbyt gęsta - dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Robimy domowe grzanki i obiad można podawać.

Smacznego!

Maugo&Paszko

Krem z marchewki w orientalnym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz