Faworki nieodzownie kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, kiedy to babcia zawsze na tę okazję robiła całą górę chrustu. Na diecie wegańskiej można powrócić do tych smaków (oczywiście babcia robi zawsze najlepsze! :D), ale te też są super! Jeśli tęsknicie za smakiem faworków przedstawiamy Wam ich zweganizowaną wersję. Można je chrupać nie tylko raz do roku!
Wegańskie faworki
Przepis na ok. 25-30 sztuk
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
- szczypta soli
- + cukier puder do posypania
Przygotowanie:
(uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej)- Mąkę przesiewamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy ją z roztopionym olejem kokosowym, aż do uzyskania w miarę jednolitej, sypkiej masy.
- Następnie dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru oraz mleko (w temp. pokojowej). Całość bardzo bardzo dokładnie ugniatamy przez kilka minut - ciasto musi być sprężyste, dość zwarte oraz nie lepiące (ma ładnie odchodzić od rąk). Ugniecione ciasto odstawiamy na chwilę.
- Na posypanej mąką stolnicy/stole rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto (ale tak, żeby nie "porwało się" przy przekładaniu końców) i kroimy na wydłużone prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy w środku i jeden koniec przekładamy przez środek.
- Gotowe formy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przestygnięte posypujemy cukrem pudrem, a następnie zajadamy się nimi ze smakiem <3
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz