widzet

wtorek, 21 lutego 2017

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki nieodzownie kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, kiedy to babcia zawsze na tę okazję robiła całą górę chrustu. Na diecie wegańskiej można powrócić do tych smaków (oczywiście babcia robi zawsze najlepsze! :D), ale te też są super! Jeśli tęsknicie za smakiem faworków przedstawiamy Wam ich zweganizowaną wersję. Można je chrupać nie tylko raz do roku!

Wegańskie faworki

Przepis na ok. 25-30 sztuk

Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
  • szczypta soli
  • + cukier puder do posypania
Wegańskie faworki

Przygotowanie:

(uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej)
  1. Mąkę przesiewamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy ją z roztopionym olejem kokosowym, aż do uzyskania w miarę jednolitej, sypkiej masy. 
  2. Następnie dodajemy szczyptę soli,  łyżeczkę cukru pudru oraz  mleko (w temp. pokojowej). Całość bardzo bardzo dokładnie ugniatamy przez kilka minut - ciasto musi być sprężyste, dość zwarte oraz nie lepiące (ma ładnie odchodzić od rąk). Ugniecione ciasto odstawiamy na chwilę.
  3. Na posypanej mąką stolnicy/stole rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto (ale tak, żeby nie "porwało się" przy przekładaniu końców) i kroimy na wydłużone prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy w środku i jeden koniec przekładamy przez środek.
  4. Gotowe formy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przestygnięte posypujemy cukrem pudrem, a następnie zajadamy się nimi ze smakiem <3

Smacznego!

Maugo&Paszko

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz