Grzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobrać według własnych upodobań.
Domowe grzanki
Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej więcej jedna porcja - podane proporcje przypraw są odpowiednie dla 1 kromki chleba/połowy bułki. Używamy suchych/mielonych przypraw.
Podane mieszanki przypraw są tylko przykładowe - używajcie tych, które lubicie, można kombinować do woli :)
Grzanki czosnkowe
- 1 kromka chleba
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Grzanki tymiankowe
- 1 kromka chleba
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Grzanki "wędzone"
- 1 kromka chleba
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, na niego przyprawy. Całość mieszamy, tak aby chleb obtoczył się w mieszance przypraw. Podsmażamy chwilkę, aż się zarumieni, co jakiś czas mieszając. Gotowe grzanki ostudzamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku - uchroni je to przed wilgocią, dzięki czemu zachowają swoją chrupkość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz