Wegański sos pieczarkowy
Przepis na ok. 2-3 porcje
Potrzebujemy:
- 10-12 średniej wielkości pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mleka sojowego naturalnego (opcjonalnie)
- ok. 300-350 ml wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy na płasko nożem i również drobno siekamy. Wrzucamy je do garnka na rozgrzany olej, odrobinę solimy i chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
- Pieczarki kroimy w talarki lub w kostkę - dorzucamy do garnka. Ponownie solimy do smaku. Dodajemy także pieprz, kurkumę, słodką paprykę, bazylię oraz sos sojowy i całość gotujemy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę i się podduszą (powinno to potrwać ok. 15 minut).
- Kiedy pieczarki są już gotowe dodajemy wodę oraz mleko sojowe i całość ponownie gotujemy ok. 7-10 minut. Sos jest teraz dość rzadki, więc musimy go zagęścić.
- Odlewamy do kubka z garnka odrobinę sosu (najlepiej bez pieczarek) i dodajemy czubatą łyżkę mąki - dokładnie ją rozpuszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlewamy ją ponownie do garnka. Całość znów mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkową ilością soli lub pieprzu.
- Gotowe! :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz