Sezon szparagowy trwa, a nie jest on długi, więc trzeba to wykorzystać. Warto wspomnieć, że przy tym daniu nie napracujecie się za bardzo. Za to szparagi zachwycą smakiem i aromatem.
Jak przygotować szparagi? Użyliśmy zielonych szparagów, bo są mniej łykowate i bardziej delikatne. Danie jednak możecie skomponować z obu rodzajów tego warzywa. Najlepiej wybierać szparagi niezbyt grube i świeże. Białe szparagi najlepiej obrać od góry (poza kwiatem) obieraczką do warzyw lub nożykiem; zielonych obierać nie trzeba. Od szparagów, czy białych, czy zielonych, należy odciąć dolną cześć (ok. 1/3), gdyż jest ona twardsza i łykowata. Przygotowane, opłukane szparagi są gotowe, aby upichcić z nich obiad.
Szparagi pieczone z oliwą i czosnkiem
Porcja dla 1-2 osób
Potrzebujemy:
- pęczek szparagów (500 g)
- 5 ząbków czosnku: 2 do marynaty, 3 do upieczenia
- 1-1,5 łyżki oliwy z oliwek
- nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyte i przygotowane wcześniej szparagi wkładamy do miski, polewamy oliwą oraz dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy rękami, tak aby oliwa i czosnek pokryły powierzchnię szparagów.
- Gotowe warzywa układamy na blasze. Dokładamy 3 nieobrane ząbki czosnku. Opcjonalnie szparagi można posypać nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180*C.
- Szparagi są gotowe do jedzenia, upieczony czosnek obieramy ze skórki, można go rozdrobnić i wymieszać ze szparagami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz