widzet

piątek, 11 maja 2018

Tort z truskawkami i bitą "śmietaną"


http://www.bananowepole.pl/2018/05/tort-z-truskawkami-i-bita-smietana.html

Zaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko, tylko tyle możemy powiedzieć :)





Tort z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

Potrzebujemy:

Spód:

  • ok. 150 g herbatników (u nas te z Lidla - Petit Beurre Tastino o smaku waniliowym - 1,5 opakowania)
  • 10 namoczonych wcześniej we wrzątku daktyli (ok. 15 minut)
  • ok. 5 łyżek mleka roślinnego (można zastąpić wodą)
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego

Masa:

  • 1  mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h)
  • 3,5 łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 10 truskawek

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe.
  2. Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym. Gotową masę wykładamy na blachę (u nas okrągła o średnicy 22 cm) i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok. 30 min.
  3. Tylko stałą część mleczka kokosowego wykładamy do miski i miksujemy kilka minut razem z cukrem pudrem. Powinna mieć gęstą konsystencję bitej śmietany. Sukcesem jest dobrze schłodzone mleczko. Bitą śmietanę wykładamy na spód. // jeżeli chcecie mieć wyższy torcik, podwójcie proporcje masy//
  4. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz