Zaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko, tylko tyle możemy powiedzieć :)
Tort z truskawkami i bitą śmietaną
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm
Potrzebujemy:
Spód:
- ok. 150 g herbatników (u nas te z Lidla - Petit Beurre Tastino o smaku waniliowym - 1,5 opakowania)
- 10 namoczonych wcześniej we wrzątku daktyli (ok. 15 minut)
- ok. 5 łyżek mleka roślinnego (można zastąpić wodą)
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
Masa:
- 1 mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h)
- 3,5 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ok. 10 truskawek
Przygotowanie:
- Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe.
- Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym. Gotową masę wykładamy na blachę (u nas okrągła o średnicy 22 cm) i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok. 30 min.
- Tylko stałą część mleczka kokosowego wykładamy do miski i miksujemy kilka minut razem z cukrem pudrem. Powinna mieć gęstą konsystencję bitej śmietany. Sukcesem jest dobrze schłodzone mleczko. Bitą śmietanę wykładamy na spód. // jeżeli chcecie mieć wyższy torcik, podwójcie proporcje masy//
- Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz