Zielony, biały i czerwony - kolory, które doskonale komponują się na talerzu oraz momentalnie kojarzą się z kuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem.
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu
Przepis na 3 porcje
Potrzebujemy:
- 40-50 dkg świeżego szpinaku
- 1 kostka tofu(dowolne)
- 100 g pomidorów suszonych (bez oleju lub w oleju)
- 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać)
- 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- na wierzch: prażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek i tofu się zarumienią.
- Szpinak myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki, następnie dorzucamy na patelnię do czosnku i tofu. Pozostałe dwa ząbki czosnku rozgniatamy przez praskę i również dokładamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Suszone pomidory również kroimy na drobniejsze kawałki i mieszamy z resztą dania.
- Na koniec dodajemy 3 łyżki mleka sojowego/ śmietanki
- Danie podajemy z ugotowanym makaronem, wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Pycha! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz