W lecie mamy dobrobyt różnorodnych warzyw i owoców, warto więc z tego skorzystać. U nas trochę zdobyczy ogródkowych i trochę kupionych, z których powstało letnie leczo. Typowe węgierskie leczo jest głównie kombinację papryki, pomidorów i cebuli najczęściej z dodatkiem kiełbasy. U mnie w domu (Maugo) dodawało się też różne inne warzywa np. pieczarki, kukurydzę czy cukinię. Dzisiejszy przepis to nasza wariacja na temat tej potrawy. Wyszło smacznie!
Leczo letnie
Przepis na ok. 3 porcje
Potrzebujemy:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/3 główki kalafiora
- garść fasolki szparagowej
- 3 średnie świeże pomidory (zamiennie: opakowanie pomidorków cherry, lub 1 puszka pomidorów)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę, fasolkę szparagową również kroimy w kostkę, kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki.
- Cebulę siekamy w kostkę lub w piórka i szklimy ją na oliwie na złoty kolor.
- Następnie do garnka wrzucamy kalafiora i fasolkę szparagową i jeszcze 1-2 minuty przysmażamy razem z cebulą, całość podlewamy na dno odrobiną wody, aby warzywa się nie przypaliły.
- Warzywa pryczymy ok. 8-10 minut, nie rozgotowujemy ich, powinny być al dente, następnie wrzucamy paprykę i cukinię. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5-6 minut pod przykryciem.
- W tym czasie świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wydrążamy ziarnka. Jeśli używacie pomidorków cherry nie trzeba usuwać ziarenek. Pomidory kroimy na mniejsze części i dodajemy do naszej potrawy. Całość trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz