Liście żółkną i czerwienieją na drzewach, więc my na przekór robimy trochę zieleni w kuchni - prosta, delikatna zupa brokułowa rozgrzeje Was w te piękne, jesienne dni.
Zupa brokułowa ze śmietanką
Przepis na około. 4-5 porcji
Potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 1 pietruszka (mała)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki (małe)
- śmietanka sojowa - ok. 100-125 ml
- ok. 2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 lub 1/2 łyżeczka curry (w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać)
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z brokuła odcinamy różyczki, kroimy je na mniejsze części.
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (czosnek dodatkowo rozgniatając, aby uwolnił się aromat) i całość podsmażamy na oliwie.
- Ziemniaki, pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i/lub plastry. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy warzywa na chwilę i zostawiamy jeszcze na minutę, mieszając aby sie nie przypaliły.
- Dokładamy do garnka brokuła i całość zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa (nie za dużo). Solimy i pieprzymy oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość trzymamy na małym ogniu, aż warzywa się ugotują. Na koniec dodajemy kurkumę i curry.
- Do szklanki odlewamy odrobinę zupy (bez warzyw) i mieszamy z nią śmietankę - następnie przelewamy to do garnka i zabielamy naszą zupę, dzięki temu śmietanka nie zważy się. Całość gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
- Zupę podajemy z grzankami - jak zrobić domowe grzanki?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz